Zpět do obchodu
 
 

Jak vybrat ten správný "papiňák"?

KONEC VÝBUCHŮM V KUCHYNI!

Dneska si rozebereme trošku postrach všech hospodyněk, a to tlakové hrnce.
Lehce z historie. Wiki říká, že: „Papinův hrnec“ se jmenuje po svém francouzském vynálezci Denisu Papinovi, jenž jej poprvé sestrojil roku1679. Nešlo ale o první tlakový hrnec vůbec. Předchůdcem Papinova hrnce měl být kerotakis, tlakový hrnec údajně vynalezený alchymistkou Marií Židovkou (Prorokyní) ve 2. století v severní Africe.

Přináším pár základních rad, aby s vámi hrnec kamarádil.

Spousta lidí má ještě zažité situace, kdy se papińák přetlakoval a lidově řečeno bouchl. Kuchyně zničená, sváteční svíčková po celé kuchyni, křik, slzy, neštěstí. Nicméně, jak já říkám zákazníkům, doba bouchlých papiňáků, rozteklého silikonu a jedovatého hliníku je už dávno překonaná. Dnešní doba umožňuje takové vymoženosti, že při správném zacházení papiňák poslouchá jak hodinky a nelítá po bytě.

Pro nejlepší a naprosto bezpečné použití je třeba papiňáky plnit maximálně do dvou třetin jejich obsahu. Menší množství samozřejmě nevadí :)

Všechny hrnce jsou vyrobeny z nerezové oceli 18/10, jsou vhodné na všechny druhy sporáků včetně indukčních a hrnce mohou do myčky. Pokličky už do myčky nepatří, ale to nějak v ruce zvládnem :)


Já rozlišuji tři skupiny tlakových hrnců.

Řada MAGNUM.
Jde o typ hrnce, kterému důvěrně říkám „babičkovský“. Pamatujete, jak babička, maminka nebo teta šťouchaly do pojistky vidličkou, aby se neopařily, a otvíraly hrnec vylamováním poklice? Tak přesně o tento typ se jedná. Dnes už je dělaný z nerez oceli, takže se nepoškrábe a drží. A jde i na indukční plotny, což dříve nebylo možné (taky se ještě žádné indukce neřešily). Co považuji za výhodu, je jednoduché a vžité ovládání. Takže pokud je někdo na tento druh hrnce zvyklý, je to jasná volba. Na hrnci se z ovládacích prvků nachází pouze páka na otevření hrnce a pojistka na odfuk páry. Těsnění má hrnec krásně schované ve vnitním okruží. Další výhoda je, že u toho typu je mnoho možností ohledně obsahu. Nabízíme hrnce od 3,5l až po neuvěřitelných 8,5l! Takže ať je to pro někoho, kdo si chce vařit sám polévky, nebo pro rodinu na ovarové kolínko, správná velikost se vždycky vybere. Navíc se jedná o základní řadu hrnců, takže i cenová relace je celkem přívětivá. A pokud se nákup zkombinuje s Věrnostním programem, není o čem diskutovat.



Řada BioExclusive +, GreenControl, Presto
Tyto typy hrnců jsou si v základu velmi podobné, shrnu je tedy do jednoho oddílu. Tyhle hrnce už mají poklici podstatně masivnější a řešenou na tzv bajonetové otvírání (terminus technicus). Na poklici se nachází příjemná rukojeť, takže manipulace s ní je podstatně jednodušší než u řady Magnum. Má to i regulaci páry, takže si můžete nastavit, jestli chcete malý nebo velký tlak. Jako další plus vidím, že si při otevírání hrnce nemácháte poklici v omajdě. Má to už také více pojistek proti přetlakování. Hrnec je opět z nerezu, opět na indukci. Navíc k těmto typům už jdou dokoupit pasující obyčejné poklice, takže si z toho můžete udělat i obyčejný hrnec. Co se týče velikostí, tam není výběr až tak markantní, ale stále si jde vybrat odpovídající průměr, který bude vaší domácnosti nejlépe vyhovovat. Navíc BioExclusive se prodává i jako dvojče. Tzn. že se jedná o dva hrnce s jednou poklicí. Takže se to dá dobře střídat podle toho, co si zrovna vaši nejmilejší objednali na stůl.



Řada President
Zatím nejmladší řada našich papiňáčků. A to už se jedná opravdu o hodně vymazlený model. Je tam více bezpečnostních pojistek než u výše zmíněného (4 kusy), poklice je řešená „čelisťovým uzavíráním“, regulace tlaku páry se dá přímo nastavit podle toho, zda tam máte něco křehčího jako třeba rybku nebo zeleninu nebo chcete uvařit poctivé tuhé maso, jako je hovězí či vepřové. Zkráceně IDEALCOOK. To beru jako největší výpomoc do domácnosti. Pokud by se hrnec přetlakoval, je tady nutné páru upouštět postupně. Hrnec je opět indukční, opět nerez. U tohoto hrnce už poklice opravdu něco váží a bylo by vhodné si před koupí hrnec osahat. Pro mojí mamku by poklice na manipulaci byla už celkem opravdu těžká. Ale zase mi bohatě stačí jedna ruka na manipulaci s ní a na obsluhu. Úchyty na hrnci i na poklici jsou řešeny odolným plastem stylem klasických oušek. Oproti hrnci BioExclusive, ze kterého trčí velká rukojeť. A jako bonus jsou tyto hrnce už od základu vybaveny napařováčkem, takže když si budete chtít udělat rybku nebo zeleninku, nemusíte se bát, že by se vám to nějak připálilo. Jen nalijete minimum vody na dno, vložíte napařovák a potraviny a už to fičí. Tentokrát výrobci mysleli opravdu na všechno. A i tento typ se prodává jako dvojče (6+4 litry). Navíc oproti řadě BioExclusive hrnce krásně pasují do sebe, takže je to trošku skladnější. A v balení už máte přímo i skleněnou poklici, takže není nutné dokupovat. Tak vlastně dostáváte čtyři hrnce za cenu dvou.  

Vaše blogerka Týna z prodejny Štěrboholy

Nahoru
 
 

Nastavení cookies

Abyste na našich stránkách rychle našli to, co hledáte, ušetřili spoustu klikání a nezobrazovaly se vám reklamy na věci, které vás nezajímají, potřebujeme od Vás souhlas se zpracováním souborů cookies, tj. malých souborů, které se ukládají ve vašem prohlížeči. Podle cookies vás na našich stránkách poznáme a zobrazíme vám je tak, aby všechno fungovalo správně a dle vašich preferencí. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „OK“.

Nastavení